Bahan-bahan
7 cup chicken stock ( dilute 1 petak stok ayam je)
10 oz button mushrooms ( beli kat cold storage satu paket RM10, semua letak, potong kecik-kecik)
1 batang leeks (kat cold storage jumpa leeks ni, RM2.50 untuk 2 batang, guna yang bahagian putih . Sliced)
1/2 kotak heavy cream ( kat bahagian frozen ada whipped cream. consist of light or heavy cream, amik yang heavy)
2 biji bawang merah (ditumbuk)
5 biji bawang putih (ditumbuk)
serbuk black pepper (ikut suka nak pakai yang kasar atau halus)
7 sudu tepung gandum (for thickening)
7 sudu unsalted butter
Garam dan gula secukup rasa
1. Cairkan semua butter dalam periuk (make sure periuk saiz sederhana sebab banyak nih)
2. Masukkan semua bawang merah, bawang putih,mushroom dan leeks.
3. Masukkan chicken stock, black pepper, heavy cream dan tepung gandum yang dah dicairkan tadi.
4. Pastikan api kecik, or else akan ada selapis lempeng kat bawah periuk.Kacau.
5. Kalau nak sedap letak thyme, parsley, daun bawang. Tapi I tak letak semua ni sebab dah terlupa beli.
6. Kepada yang rajin, bole masukkan semua bahan tadi tu dalam blender dan kisar halus.
7. Kalau tak rajin, makan terus saja. Pun bole jugak. Rasa dia sama saja
No comments:
Post a Comment