Friday, 17 December 2010

Daging Rendang Tok

Bahan-bahan
Daging 1kati (potong kecil2, panjang2)
Minyak  masak 3 senduk
Cilibo/ Cabai kering 11/2- 2 senduk
Serbuk Jintan Manis 2 sudu besar
Santan pekat 1 cawan
Kerisik 4 packet
Asam Keping  4 keping
Daun Kunyit 2 helai

Bahan blend
Serai 12 batang
Bawang besar 7 biji
Halia 4 inci
Lengkuas 3 inci

1. Masukkkan minyak, panaskan. Kemudian masukkan cilibo/cili kering. Biarkan 4-5 minit sampai hilang bau cabai.
2. Masukkan jintan manis, bahan blend, kerisik, santan pekat. Kacau sebentar.
3. Masukkan daging & asam keping
4. Perasa.
5. Biarkan daging sampai empuk. Gravy rendang ini basah2  dan  tak kering sangat.

No comments:

Post a Comment