Friday, 17 December 2010

Bubur Lambuk Kampung Baru

Bahan-bahan
2 cawan beras(basuh & toskan)
1/2 biji kelapa(diambil santan pekat)
1/2 kg daging(potong kecil)
2 batang serai(ketuk)
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak
garam
air
Bahan Tumbuk
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan Rempah ( goreng kering & mesin halus)
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam
Bahan Hiasan(mayang)
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Bawang Goreng

1.Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan tumbuk sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga naik minyak.
3.Masukkan beras,serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
4.Bila beras dah nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.
5. Bila dah masak, hidangkan dengan bahan hiasan.

Notes: interview dgn chef masjid kampung baru says:
# guna daging tetel(daging yang masih ada lemak)
#udang kering
#minyak sapi
#rempah ratus
#halba
#kulit kayu manis
#bunga cengkih
#jintan putih
#buah pelaga
#bunga lawang
#bawang merah yang digoreng (bawang goreng)
# daun bawang potong kecil2
(mana yang tak dak ingredients diatas, pandai2 tambah & agak)

No comments:

Post a Comment