Friday, 17 December 2010

Kacang Parpu Bertelur

Bahan-bahan
Parpu 1 cawan ( rendam dulu kemudian basuh dan rebus dengan sedikit kunyit )
Santan 1/2 cawan
Air Sedikit
Ubi kentang 2 biji ( belah 4)
Telur 2 biji ( pecah telur dalam cawan, kemudian baru masukkan dalam kuah parpu)
Ikan bilis(optional)

Bahan Tumis
Bawang Besar  1/2 biji
Bawang Putih 2 ulas
Halia

Bahan Hiasan yang digoreng dgn minyak sapi
Bawang merah
Daun Kari
Cabai Kering
Kadu (optional)

1. Parpu rendam 2 jam, kemudian basuh & rebus dengan serbuk kunyit sedikit. Rebus sampai empuk dan angkat.

2. Dalam periuk lain, masukkan minyak dan tumis semua bahan tumis. Kemudian masukkan parpu yang direbus dengan remaining air rebusan parpu sekali kalau ada.
3. Masukkan santan & air sedikit. Kemudian masukkan ubi kentang.
4. Masukkan telur  satu persatu. Jangan kacau, biar masak satu2 macam buat telur mata.

5. Dalam kuali  lain, masukkan minyak sapi sedikit dan  tumis  bawang  merah sampai golden brown kemudian  masukkan cabai kering, daun kari & kadu(optional).
6. Tuangkan  semua bahan2 yg no.5 ke dalam periuk

7. Perasakan. Tutup api.

Notes:
Kalau nak tambah ayam dalam masakan parpu ni, kena masukkan serbuk jintan manis lebih kurang 1 sudu besar untuk 1 ekor ayam.

No comments:

Post a Comment