Friday, 17 December 2010

Halisah

Bahan-bahan
Bawang Besar 1 biji( hiris nipis2)
udang kering 1 genggam ( tumbuk halus)
santan pekat 11/2 cawan
Lada Hitam ( sebagai hiasan untuk ditabur)

Tepung gandum 3 camca  ( tepung & air campur sekali, macam paste)
Air  agak2 dalam 300- 400ml

Bahan Tumis sebagai hiasan
Bawang merah ( goreng utk buat bawang goreng, minyak sapi lebih sikit)
Minyak sapi

1. Dalan periuk, masukkan santan, air dan tepung gandum yang dicampur.
2. Masukkan bawang besar, udang kering. Api perlahan & kacau selalu, takut melekat.
3. Kalau terlampau pekat  tambah air lagi.
4. Masukkan perasa.
5. Gravy halisah ni cicah dengan roti, so gravynya tak boleh cair sangat or pekat sangat, seelok-eloklah.
6.. Bila dah mendidih, angkat dan hidangkan dalam pinggan.
7. Untuk hiasan, sprinkle lada hitam dan bawang merah yang dah digoreng bersama lebihan minyak sapi kalau ada.

No comments:

Post a Comment