Friday, 17 December 2010

Tomyam

Bahan-bahan
Air Rebusan Ayam  3 cawan ( beli rangka ayam untuk rebusan, manis lagi)
Tom yam paste  2 sudu  kecil
Sos Tiram 1sudu kecil
Fish Sos 1 sudu kecil
Serai 1 batang ( potong serong, 1 inci)
Cili padi
Ayam/ Udang/ Daging
Limau nipis/ kasturi 1 biji (  ambil air limau)
Daun Limau Purut
Tomato 1 biji ( Belah 4)
Bawang besar sasaiz kecil 1 biji ( belah 4)
Daun Ketumbar ( Hiasan)

Bahan Sayur (Optional)
Jagung
Bunga Kobis
Carrot
Mushroom

1. Masukkan air rebusan ayam, tomyam paste, sos tiram,  fish sos, ayam/daging.
2. Masukkan serai, cili padi, air limau kasturi/nipis.
3. Masukkan  bawang besar & bahan sayur.
4.  Daun limau purut & tomato. Masukkan perasa.
5. Kalau udang masuk last sekali, sebab cepat masak
6. Tabur daun ketumbar sebagai hiasan

Notes:
Kalau tomyam pok tek, lepas no. 2 masukkan susu carnation sikit.

No comments:

Post a Comment