Friday, 17 December 2010

Daging Masak Karapule/Daun Kari

Bahan-bahan
Daging ( Isi) 10 ketul
Daun Kari 8 tangkai
Serbuk Jintan Manis 11/2 sudu besar
Serbuk Ketumbar 11/2 sudu besar
Cabai Kering 15 biji (Blend Kasar)
Santan
Perasa

Bahan Blend
Bawang Besar 2 biji
Bawang Putih 2 ulas
Halia  1 inci

Bahan Tumis
Bawang Besar 1biji (hiris nipis)
Bawang Putih 2 ulas(hiris nipis)

1. Rebus daging 3/4 empuk bersama daun kari 4 helai. Asingkan daging yg direbus dan air rebusan. Goreng daging sedikit dan angkat.
2. Dalam minyak lebih,  tumiskan  semua bahan  tumis. Kemudian masukkan cabai kering yang diblend, semu bahan blend , serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, daun kari.
3. Masukkan daging, kicap sedikit, perasa & daup karapule/kari.
4. Bila gravy dah  hampir pekat, masukkan bawang besar yg dihiris bulat sebagai hiasan(optional) 

No comments:

Post a Comment