Bahan-bahan Kuah Laksa
2 kg ikan sardin/plata/ temenung
( rebus dan asingkan tulang & isi. Kepala ikan & tulang ikan blend sampai hancur, ambil airnya . Blend 3 kali . Isi ikan blend sekejap, kasar2)
Udang Kecil 300gm ( rebus dan blend, ambil air udang- blend 3 kali)
Asam Jawa 1 genggam (ambil airnya)
Asam keping
Daun Chenohom
Bunga Kantan
Serai( ketuk) 3 batang
Bahan Tumis Kuah Laksa ( Blend)
Cilibo 1 senduk
Belacan 2 keping
Bawang besar 5 biji
Sayuran
Daun Pudina
Daun Salad
Bawang Besar
Bunga Kantan
Cabai Merah & Cabai Hijau
Timun
Nenas
Laksa
Laksa 1 packet ( rendam dan kemudian direbus. Bila dah lembut, toskan dan siram dengan running water air paip supaya laksa yak melekat, toskan)
Bahan Hiasan
Ikan Goreng (optional)
Otak Udang
Sambal Belacan
1. Panaskan periuk tanpa minyak. Masukkan cilibo. Bila dah hilang bau cabai, masukkan bahan blend, air ikan , air udang, asam jawa, asam keping, daun chenohom, bunga kantan, serai (ketuk).
2. Perasakan dengan garam, gula, aji.
3. Bila kuah dah mendidih, hidangkan laksa bersama sayuran, otak udang, sambal belacan & ikan goreng(optional)
No comments:
Post a Comment